Posted on

Een nieuw jaar en weer een nieuwe hobby bij. Al blijven mijn hobby’s toch steeds binnen dezelfde interesse. Ik zie het een beetje als een uitbreiding op mijn hobby met de cameo. Dit jaar kreeg ik een sublimatieprinter cadeau van men man. Nu ja, niet echt cadeau, eerder een nieuwe asset om voor zijn winkel promotiemateriaal en t-shirts te drukken.

Ik heb zijn logo reeds op T-shirts geborduurd en gedrukt met flex. Het borduren was een huzarenstuk, echt superveel werk en enorm tijdrovend met een hobby borduurunit. Met flex ging het heel goed, maar ik vond dat je erg veel verlies had en veel materiaal nodig had. Ook meerdere kleuren over elkaar drukken is niet dat, vooral omdat het flex na een bepaalde tijd gewoon los laat. Ja ik steek alles in de droogkast. Overleeft het de droogkast niet dan werkt het niet voor mij.

Welke printer?

Welke printer kiezen om te leren sublimeren? Ik denk dat je zowieso best gaat voor een sawgrass printer. Deze is specifiek gemaakt voor sublimatie en daar ga je ook de beste resultaten mee krijgen en de minste problemen. Al heb ik er zelf nog geen ervaring mee. Deze is ook een stuk duurder in aankoop zowel wat betreft de printer als de inkt.

Maar ik koos voor een goedkopere oplossing. Vooral omdat ik ook niet echt weet of sublimeren men ding is. En na me wat in te lezen leek de Epson ET-2712 echt wel een leuke printer om mee te beginnen. Ik kocht het startpakket om A4-prints te maken bij Plotterfolie. Hierbij kreeg ik 100 vellen sublimatiepapier, de printer en 4 flesjes met 100ml inkt. Je moet gedurende 1 jaar de sublimatie-inkt van Plotterfolie zelf gebruiken zodat je blijft genieten van je garantie op de printer. Koop je gewoon een eco-tank printer en doe je hier zelf sublimatie-inkt in, dn vervalt je garantie onmiddellijk aangezien deze printers niet gemaakt zijn om te werken met sublimatie-inkt. Dus koop een sublimatie-pakket in een winkel die je ook garantie geeft.

Het Epson ET-2712 startpakket

Epson ET-2712 sublimatie printer

Zoals ik al zei, de ET-2712 wordt geleverd met 4 flesjes premium sublimatie – inkt en 4 spuiten met naald om de printer te vullen. Let er op dat als je vult je niet teveel lucht zuigt in je spuit en je deze ook niet te snel leeg drukt in de tank. Anders gaat de inkt schuimen en komt die er bovenaan weer uit. Heb je dit toch voor? Wacht dan even tot alles weer mooi gezakt is. De inkt die bijgeleverd wordt is ruimschoots voldoende om te beginnen. Je hoeft er zeker niet onmiddellijk bij te kopen.

Sublimatie inkt voor Epson ET-2712
Sublimatie papier

De bijgeleverde 100 vellen papier zijn zeker voldoende om te beginnen. Ook al staat op dit papier dat het voor harde ondergrond is, toch kan je het gebruiken om polyester kledij te bedrukken. Let er wel op dat je kledij tenminste uit 70% polyester bestaat. Hoe minder polyester er in je stof zit hoe slechter de kwaliteit van je print.

Dit is wat er in het startpakket zit. Voldoende om te beginnen? Ja, maar zorg er voor dat je blanco sublimatiespullen bij bestelt. Heb je niets in huis om te sublimeren? Dan heb je weinig aan dit startpakket.

Wat moet je zeker bijkopen: Blanco’s dat je kan sublimeren en een hittepers (zonder dit kan je niet sublimeren). Wil je op katoen sublimeren dan zal je nog subli-flex moeten bijkopen, maar daar heb ik het in een andere post over.

De printer uittesten

Was je zoals ik erg enthousiast om de printer uit te proberen? En heb je nog geen blanco’s in huis? Maar kan je toch niet wachten? Wel dan heb ik een trucje dat je vast zal helpen. Want ja, ik was erg enthousiast en in de wolken met men cadeau. Maar zoals ik als zei als je het startpakket krijgt heb je nog niets in huis om te sublimeren en moet je dit dus bijbestellen. Dit heb ik natuurlijk ook onmiddellijk gedaan. Maar ik wou al iets maken dus ben ik gaan zoeken tussen de spullen die ik had.

Een kleine hack om toch iets te kunnen sublimeren

Wat heb je nodig? Een voorwerp met vlakke ondergrond, lamineerhoesjes, je pers en sublimatieprinter met papier.

lamineerfolie om op te sublimeren

Neem je lamineerfolie en scheur de 2 zijden van elkaar af. Zo heb je 2 vellen met een kleefzijde.

Snij je lamineerfolie op maat van je te bedrukken oppervlak. Ik deed dit met de cameo, je kan dit natuurlijk ook met een mesje of schaar doen.

lamineerfolie op maat snijden met de cameo
houten sleuterhanger lamineren

Leg de op maat gesneden lamineerfolie met de matte zijde naar beneden op je te bedrukken oppervlak. In mijn geval dus een sleutelhanger. Pers deze een 10-tal seconden op 150°. Doe dit op beide zijden. (In mijn geval)

8-in-1 hittepers

De pers aan het werk.

Gelamineerde sleutelhanger

Beide zijden bekleed met lamineerfolie.

Afdruk op sublimatiepapier

Print de afbeelding die je op je te bedrukken oppervlak wil in spiegelbeeld af met je sublimatieprinter. Mijn instellingen zijn: papiersoort- epson matte / hoge snelheid uitgeschakeld / kwaliteit – hoog / in spiegelbeeld.

Leg deze met de afbeelding naar beden op je (in mijn geval) sleutelhanger en pers op 180° gedurende 60 sec.

Afdruk omgekeerd op sleutelhanger plaatsen en persen

Op deze manier kon ik men printer uittesten. De afdruk lukte erg mooi, maar op het hout komen de kleuren een stuk donkerder over.

Sleutelhanger met lamineerfolie gesublimeerd

Je kan via de site van plotterfolie een kleurenprofiel installeren, maar ik gebruik dit niet. Als ik het kleurenprofiel gebruik lijkt alles een stuk roder.

Hier vind je de sleutelhangers die ik gebruikte terug.

Nog enkele voorbeelden gemaakt met de ET-1712

Tassen

tas for fox sake
tas shhh nevermind
tas prettige feesten PIRO

Textiel

T-shirt piro lijnen met Epson ET-2712

Dit is het enige nadeel dat ik tot nu toe ondervond aan deze printer. Bij het drukken op subliflex of easy subli trekt de printer stippellijnen door de tekening. Dit gebeurt door de transportradertjes vooraan in de printer. Ze rollen door de nog natte inkt. Al veel instellingen geprobeerd maar nog niets dat werkt. Hier schrijf ik later nog een post over.

Trui eeyore
Trui merry christmas LEGO
T-shirt grumpy cat christmas
T-shirts PIRO dierenspeciaalzaak

Puzzel

Puzzel A5 sublimatie

Dit vond ik 1 van de tofste dingen om te bedrukken. De puzzels zelf bestelde ik bij Ali en werden erg snel geleverd.

Hier kan je de puzzels kopen die ik gebruikte. Ik ben hier zeer tevreden over. Mooie kwaliteit afdruk.

Sleutelhangers

Ook deze zijn superfijn om te maken, hier heb ik er verschillende uitgetest. Hieronder vind je de links waar je deze kan aankopen. In een andere post meer hierover .

Sleutelhangers sublimatie

Besluit:

+ punten:

  • Goedkoop
  • Maakt mooie afdrukken
  • Makkelijk in gebruik
  • Laag verbruik in inkt
  • Ecotank is kostenbesparend en makkelijk, geen cartridges kopen. Minder vervuiling.

– punten:

  • Trekt stippellijnen door afdrukken op subli-flex en easy-subli.

Met andere woorden zeer tevreden en zeker een aanrader.

Christmas photo created by wirestock – www.freepik.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *