Posted on

Hoe kan je van een gewone simpele vaas een leuk en gepersonaliseerd cadeau maken? Dat deed ik met een vaas die ik in de Action kocht, wat overschot vinyl en natuurlijk glas ets pasta.

Eerst het sjabloon maken

Eerst ben ik op zoek gegaan naar de geschikte afbeelding, iets dat men collega en erg goede vriendin wel graag zou zien. Simon’s cat was de winnaar. Zelf heeft ze 2 katten en de namen van haar lieverds moesten er natuurlijk bij.

De afbeelding die ik op internet vond heb ik omgezet naar een snijbestand met men silhouette studio.

Het vierkant rondom mijn tekening zorgt ervoor dat het sjabloon straks gemakkelijker op het glas te plakken is. Het zorgt ook voor een veilige marge om de te etsen tekening. Hoewel ik hier en daar toch net iets te dicht tegen de rand ging. Maar dan hang je er wat extra vinyl overheen.

Alles mooi omlijnd en omgezet, dan kunnen we het naar de cameo sturen. Ik gebruik hiervoor glanzende vinyl, daar blijft de pasta niet zo op kleven. Ik heb die ook ergens 2de hands gekocht dus ik scheur er men broek niet aan.

Het sjabloon aanbrengen

Als alles gesneden is, moeten we gaan pellen. Dit doe je met een pelhaak of een scherpe puntige pincet. Dat was een heel werk met de fijne lijntjes en lettertjes, maar het is me gelukt.

Nadat alles gepeld is, plak je een stuk transfertape over de afbeelding heen. 1 per 1 natuurlijk aangezien de afbeeldingen op tegenovergestelde zijden terecht komen. Zorg er voor dat je de trasfertape er goed opwrijft met een squeegee (zo’n plastieken spateltje) zodat de afbeelding makkelijk los komt. Erg belangrijk zeker als er veel details in je afbeelding zitten zoals bij mij.

Haal daarna je afbeelding van de drager af en breng die over op je vaas (glas, spiegel,  ….). Opnieuw moet je deze weer goed aanwrijven met je squeegee. Zorg er ook voor dat je de vaas of het glas eerst goed ontvet hebt! Afwassen met dreft en goed afdrogen, of met middel om ramen te kuisen. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je etspasta niet goed werkt. Ook je handen goed wassen.

Als je alles goed aangewreven hebt mag je de transfertape verwijderen. Doe dit met een rolbeweging, dus niet omhoog trekken, maar eigenlijk volledig horizontaal er af rollen / wegtrekken. Doe dit zo voorzichtig mogelijk dat je niets scheurt of kapot trekt. Waar nodig zal je nog eens flink moeten wrijven met de squeegee. Zo blijft je afbeelding goed kleven op je vaas of glas. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191211_200124.jpg

Etsen met etspasta

Nu kunnen we beginnen met etsen, dit doe je dus met glas ets pasta (ik gebruik die van druma). Doe dit in een goed geventileerde ruimte aangezien dit echt niet lekker ruikt. Let op dat je niets morst op je handen. Hiervoor kan je eventueel handschoentjes dragen, ik doe dat niet ik ben gewoon voorzichtig .

De etspasta breng ik steeds aan met een redelijk stugge verfborstel, nog zo’n oude met varkensharen. Het is een redelijk dikke pasta dus uitlopen doet het niet. Bedek de volledige afbeelding nauwkeurig. Ga niet te hard wrijven, zodat je je sjabloon niet beschadigd of losmaakt. Ik dep of stempel het er eigenlijk gewoon bovenop. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191211_200737.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191211_201406.jpg

Als alles mooi bedekt is moet je de pasta laten inwerken, dit moet minimum 5 minuten maar mag zeker langer. Ik doe het ongeveer 10-15 min om zeker te zijn dat de ets er goed in staat. Daarna mag je alles afspoelen onder de kraan. Doe dit niet in een porseleinen of stenen gootsteen / wastafel want dan kan je die beschadigen. Matte vlekken.

Terwijl je alles mooi afspoelt verwijder je ook alle vinyl, onder stromend water gaat dat een stuk makkelijker en onder warm water nog makkelijker.

Als al het vinyl verwijderd is was ik alles nog eens na met wat detergent om het daarna goed af te drogen. Glasets pasta beschadigt eigenlijk de bovenste laag van het glas (het vreet het weg) waardoor er een ruw of mat oppervlak achterblijft. Het leuke daaraan is dat het nooit meer van je glas af gaat ook niet in de vaatwas.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191211_205751.jpg

Het uiteindelijke resultaat mag er zeker zijn vind ik, en dat vond men vriendin ook die er ongelooflijk blij mee was en niet alleen met wat ‘IN’ de vaas zat.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191211_210256.jpg

Tot de volgende keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *