Posted on

Onder het motto niet alles kan even goed gaan even over wat fout liep.

ik wou opnieuw kralen haken en had dit reeds 2 maal gedaan met een wonderschoon resultaat. Dus ik dacht waarom geen moeilijker motief nemen en werken met alles wat ik in huis heb.

Nu dit is een waarschuwing voor iedereen die dit wil proberen! Opzoekwerk op internet heeft me echt niet veel wijzer gemaakt. En nergens kon ik lezen dat bepaalde combinaties niet mogen. Ook al heb ik me suf gezocht.

Bovenstaande afbeelding is waar ik wou dat mijn ketting op zou lijken. Ik vind dit wondermooi, maar dit is een betaalpatroon. Dat wou ik dus niet.

Bij men zoektocht naar een gratis patroon en duidelijke instructies, heb ik wel enkele leuke dingen ontdekt. Zoals de gratis software om zelf je kralenhaakpatroon te maken.

https://www.bead-patterns.com/learn/software-program-list

Bij de bovenstaande link kan je verschillende programma’s vinden om met kralen te werken en ontwerpen te maken.

Nu had ik dit ontwerp gevonden en naar mijn hand gezet met de juiste kleuren, dit heb ik allemaal handmatig gedaan, gewoon op een blaadje papier. En ik ben beginnen rijgen.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191027_225357.jpg

Wat me bij het volgende obstakel bracht. Het was een tijdje geleden dat ik dit deed haha.

Hoeveel parels moet je nu rijgen?

Nergens op internet kon ik vinden hoeveel kralen ik moest aanrijgen om een halssnoer van ongeveer 30 cm te maken. Hoe lang moet je draad met kralen aan zijn?

Ik weet het nog steeds niet. Bij mijn vorige ontwerpen heb ik ongeveer 3m kralen aangerijgd. Dus heb ik voor een patroon van 9 ipv 6 kralen omtrek ongeveer 4m aangerijgd. 1 meter meer.

Tot hier ging alles dus nog prima. Rijgen nam heel wat tijd in beslag, vooral de controle van de juiste volgorde en hoeveelheid.

Maar ok, dat hoort er bij. Tot hier wist ik nog steeds niet dat ik en grote fout maakte en al men werk verloren zou zijn.

Aangezien ik kralen gebruikte die ik voor handen had zat ik met verschillende groottes en types kralen door elkaar. Aanvankelijk dacht ik dat het niet zo erg zou zijn. Vooral omdat ik met de cellini spiral ook met verschillende parels werkte.

Zoals je kan zien op de foto zijn de donkergrijze kralen maat 0/11. De andere kralen maat 0/9, waarbij de zilvergrijze en de zwarte rond zijn en alle andere vierkant. Dus 1 grote mengelmoes.

Het opzetten van het halssnoer verliep ook niet van een leien dakje. Omdat er niet echt een vast patroon is was het moeilijk om te zien wanneer de 2 rij kralen begon. Dus tellen, tellen tellen en veel gepriegel.

De oplossing

Uiteindelijk is het me gelukt door het halssnoer op te zetten rond een potlood/stokje. Dit stak ik in het midden als steun zodat de eerste rij mooi bleef zitten en niet steeds rond draaide. Na 5 keer is het gelukt haha.

Dit vond ik de meest duidelijke en hulpvolle post waarin stap voor stap het parelhaken wordt uitgelegd. 

http://perlesauvage.blogspot.com/2008/01/bead-crochet-rope.html?m=1

Het begin van zo een halssnoer is nooit onmiddellijk mooi. Dus altijd even doorhaken om het resultaat te zien. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191116_144641.jpg

Wat was ik blij om te zien dat het zo mooi werd.

Toen ging het fout

Eindelijk groot genoeg nu om de steun weg te halen en verder te haken volledig vrij van hulpmiddelen.

Helaas werden de 0/11 kralen weggedrukt door de 0/9 kralen waardoor het hele patroon verschoof. Nu heb ik de keuze verder werken of alles weer losmaken ? Alle kralen weer sorteren zal ook een dagje in beslag zal nemen.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20191123_103426.jpg

In ieder geval ik hoop dat mijn mislukking jullie helpt niet dezelfde fout te maken 😉

En wat de keuze betreft? Ik heb er voor gekozen er niet meer aan verder te werken. Bijgevolg 4m aan pareltjes los gemaakt en opnieuw gesorteerd. Deze fout zal ik geen 2 keer maken. Ook al heb ik de indruk dat het met bepaalde motieven wel mogelijk is om met verschillende groottes van kralen te werken. Oefening baart kunst denk ik al heb ik er nu even genoeg van 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *